Past 2 Present 4 Future

Past2Present4Future (“P2P4F”) je projekt na temu kulture sjećanja u organizaciji četiri partnerske organizacije iz Srbije, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Njegov je cilj uključiti mlade ljude iz ovih zemalja u cjelogodišnje aktivnosti usmjerene na sjećanje i istraživanje povijesno-suvremenih dilema, s posebnim naglaskom na Drugi svjetski rat i dugotrajno nasljeđe nacionalsocijalističkih zločina u Europi.

Neka od pitanja i tema koje smo istražili su:

Zašto/je li učenje o povijesti važno/bitno za mlade? Zašto su povijesni događaji još uvijek uzrok aktualnih (političkih) nesuglasica i polarizacije u društvu? Koji su različiti načini sjećanja, narativi i pristupi suočavanju s prošlošću u različitim dijelovima Europe?

P2P4F je bio ispunjen raspravama, interaktivnim radionicama, izletima i posjetima različitim spomen-obilježjima, kao i širokim mogućnostima da svi izraze svoje ideje, dileme i promišljanja o ovim temama.

Koje su se aktivnosti odvijale tijekom projekta?

Interaktivni online seminar održan je u svibnju 2021. Ovo vrijeme iskorišteno je za međusobno upoznavanje, raspravu o nekim od bitnih pitanja koja se odnose na utjecaj povijesti na sadašnjost, kao i za osmišljavanje akcija i inicijativa u manjim grupama koje su se održavale u razdoblju između sastanaka.

Tijekom ljeta 2021., svaka projektna zemlja organizirala je nacionalne sastanke tijekom kojih su sudionici posjetili različita lokalna mjesta sjećanja.

Na kraju projekta, organizirali smo seminar u Beogradu u listopadu 2021. godine, tijekom kojeg smo posjetili određena povijesna mjesta u Srbiji i zaključili naše rasprave o međudjelovanju povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

P2P4F Dokumentarac

Napravili smo kratki dokumentarac s intervjuima sa sudionicima projekta. Dokumentarac ima popratnu nastavnu jedinicu koji se može preuzeti u nastavku.

Dokumentarac ima četiri jezične verzije, po jednu za svaki projektni jezik.

Dostupni su i titlovi.

Memory Walk

Tijekom projekta snimili smo pet novih Memory Walk videa koji obrađuju određene dileme o ljudskim pravima koje se odnose na mjesta sjećanja.

Crna Kuća

Spomen Park Jajinci

Nedovršena Igra

Nepoznate Priče Aerodroma Tempelhof

Prisilni Radnici u Spandau

Projektni partneri:

Kreisau Initiative

Otvorena komunikacija

Mreža zapadnog balkana

Projekt financira: