Povijest

Povijest

Nevladinu udrugu HERMES osnovala je skupina mladih idealista s iskustvom u strukturiranom dijalogu i debati, društvenom aktivizmu i radu s mladima. Udruga je osnovana s ciljem osnaživanja komunikacijskih vještina mladih i omogućavanja njihove primjene u svakodnevnim situacijama i izazovima. Znati komunicirati s drugima znači razumjeti druge, a bolje međusobno razumijevanje je ključno za poboljšanje našeg svijeta. HERMES je akronim za Hrvatsku edukacijsku i razvojnu mrežu za evoluciju sporazumijevanja i evocira ime grčkog boga Hermesa (Ἑρμῆς), glasnika bogova i posrednika među svjetovima.

Udruga je službeno osnovana u prosincu 2011. godine, a naš prvi veći cilj bio je u Hrvatsku dovesti putujuću izložbu ‘‘Anne Frank – Povijest za sadašnjost’’. Cilj smo ostvarili ubrzo nakon osnutka zahvaljujući Europskoj Uniji i nizozemskom veleposlanstvu u Hrvatskoj te njihovoj podršci projektu ‘‘Povijest za svijest – promišljanje predrasuda i promocija osnovnih ljudskih prava kroz debatu i dijalog’’. Između 2012. i 2014. godine putujuća izložba je prevedena na hrvatski jezik a proizvedeni su i popratni paneli koji se bave dječjim žrtvama Holokausta u Hrvatskoj te dječjim žrtvama Domovinskog rata. Prvi domaćini izložbe bila su četiri najveća hrvatska grada (Zagreb, Rijeka, Split i Osijek) a posjetilo ju je oko 6000 učenika koje su kroz izložbu vodili njihovi vršnjaci.

Taj edukativni program koji smo provodili na razini cijele Hrvatske zatim se proširio dalekosežnom regionalnom suradnjom, kroz edukativne projekte kao što su Model međunarodnog kaznenog suda zapadni Balkan (MICCWeB) (započet 2013. godine) i Historija, Istorija, Povijest – Lekcije za danas (2014. – 2017.). U tim i drugim projektima, kao što je Model Europske Unije Zagreb – MEUZ (započet 2013., organizirano je šest MEUZ sesija, zadnja 2018. godine), glavno obilježje HERMESova rada je naglasak na ulogu sudionika i osmišljavanje dugotrajnih edukacijskih inicijativa i programa. Nadamo se da će se naši sadašnji i budući angažmani razvijati na sličan, organski način.

Prvih nekoliko godina postojanja Udruga je radila bez ureda zahvaljujući naporu tima volontera. Na sreću, danas dijelimo ured s jednom od najaktivnijih hrvatskih nevladinih udruga u području ljudskih prava, Inicijativom mladih za ljudska prava. Ipak, još uvijek opstajemo zahvaljujući volonterskom radu a velik dio trenerskih, projektnih i koordinacijskih poslova ovisi o radu iskusnog tima nezavisnih eksperata i suradnika.