MEUZ

 

Model European Union Zagreb – MEUZ je simulacija procesa donošenja odluka u institucijama Europske Unije koja je prvi put održana u Zagrebu 2013. godine. MEUZ je koncipiran po uzoru na već postojeći Model European Union koji se održava niz godina u Strasbourgu koji je razvila BETA e.V.

Simulacija je dizajnirana kao interaktivni i inovativni program neformalne edukacije koji koristi posebnu metodologiju “igranja uloge” koja je prisutna kod svih “Model” programa (Model Ujedinjenih Naroda, Model Međunarodnog Kaznenog Suda, Model Europske Unije). Tijekom simulacije mladi sudionici preuzimaju uloge ministara, zastupnika u Europskom Parlamentu, lobista, novinara i drugih tijela – te doprinose diskusijama iz perspektive svoje zadane uloge.

Sudionici imaju priliku vidjeti kako EU institucije funkcioniraju u praksi, razumijeti praktične političke izazove i aktualne političke teme s kojima je EU suočena, te također razumijeti principe, standarde i vrijednosti Europske Unije. Sudionici razvijaju svoje pravne, debatne i pregovaračke vještine. Kroz simulaciju procesa donošenja odluka oni iz prve ruke uče (“učenje kroz igru”) o aktualnim temema i politikama koje se raspravljaju na razini EU institucija. Zbog ove metode sudionici su aktivni u procesu učenje, a ne samo pasivni primatelji informacija. Naš je cilj da nakon završene simulacije i sami postanu nezaobilazni sudionici političkog života u svojoj zajednici, počevši od bazične razine glasanja na izborima za Europski parlament pa do raznih oblika aktivnijeg uključivanja.

MEUZ je održavan svake godine od 2013. do 2018.
MEUZ 2013 organiziran je kao pilot projekt s uglavnom lokalnim sudionicima i samo par međunarodnih sudionika. MEUZ 2014 je bio odskočna daska jer je bio dobitnik Nacionalne Nagrade Charlemagne za Mlade što je uvelike doprinijelo odobravanju prijave projekta MEUZ 2015 za financiranje ERASMUS+ od strane Agencije za mobilnost i EU programe u Hrvatskoj.
MEUZ 2015 ugostio je 101 sudionika iz 13 partnerskih organizacija i bio je prvo izdanje koje je implementiralo strukturirani dijalog s donositeljima odluka.
MEUZ 2016 je otišao još dalje, ugostivši 104 sudionika iz 22 partnerske organizacije iz 20 različitih zemalja i simulirajući donošenje odluka u prostorijama Hrvatskog Sabora.

MEUZ 2017 ugostio je 108 sudionika 16 različitih nacionalnosti i bio je jedna od rijetkih konferencija u Europi koja je u program simulacije uvrstila strukturirane dijaloge s donositeljima odluka.
MEUZ 2018 okupio je 60 mladih sudionika (od 18-30 godina) iz 13 europskih zemalja. Pod sloganom „Preoblikujte svoje MEU iskustvo“, izdanje MEUZ-a za 2018. godinu imalo je malo drugačiji koncept – umjesto da simulira rad Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije s lobistima, novinarima i povjerenicima, simulacija je prikazala institucije Europskog vijeća i Vijeća za vanjske poslove. Uz simulaciju, program je obuhvaćao tri strukturirana dijaloga i šest radionica.
Nakon šest godina i šest izdanja sa 475 sudionika i više od 100 studenata koji su radili kao organizatori, poboljšavajući svoje vještine i šireći znanje o funkcioniranju institucija EU-a, HERMES je odlučio projekt staviti na mirovanje. I dalje ćemo ostati odani svojoj misiji kroz nove projekte iz područja promicanja i jačanja zajedničkih europskih vrijednosti. Stoga, ovo nije zbogom, već samo “do sljedećeg puta!”.

Za vijest o MEUZ projektima pratite nas na Facebook-u!