RAZVIJANJE EDUKACIJSKIH MATERIJALA

Članovi HERMES-ovog tima sudjelovali su u više međunarodnih obrazovnih projekata, čiji je cilj bio stvaranje originalnih edukacijskih materijala za povijest i građansko obrazovanje.

Nastavni planovi (HIP)

Nadamo se da će na području zemalja u regiji edukacijski materijali i nastavna sredstva koji su nastali u sklopu ovog projekta potaknuti raspravu o povijesti i sjećanju u učionicama, ali i izvan njih. Povijest je u zemljama regije predugo bila uzrok podjela i prijepora. Vjerujemo da će ova metodologija otvorene rasprave o različitim stavovima i perspektivama omogućiti mladim ljudima da suočavanjem s prošlošću poprave sadašnjost, ali i budućnost.

Projekt “Svjedočanstva iz prošlosti – upozorenje za sadašnjost: poučavanje o Holokaustu kroz usmenu povijest” bio je prva suradnja između Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja – HERMES i Američkog memorijalnog muzeja Holokausta (USHMM). Glavna ambicija seminara bila je upoznati hrvatske nastavnike osnovnih i srednjih škola s USHMM-ovom Jeff and Toby Herr arhivom usmene povijesti s ciljem stvaranja inovativnih nastavnih jedinica za korištenje u formalnoj i neformalnoj edukaciji o Holokaustu.

Svjedočanstva iz prošlosti – upozorenje za sadašnjost
Memory Walk

Edukacijski program Memory Walk dio je nastojanja Kuće Anne Frank kojoj je cilj pomoći mladima da znaju svoju povijest, da razmišljaju o tome kako im je ona predstavljena, te da reagiraju na krive interpretacije i manipulacije vezane uz sjećanje i povijest.

Free2Choose

Svrha Free2Choose programa je nastavnicima i učenicima pružiti filmove koji otvaraju pitanja o sukobima ljudskih prava, primjerice sukob slobode govora i diskriminacije. Free2Choose radionice pojašnjavaju prirodu ljudskih prava i naglašavaju njihovu važnost.

Obrazovni materijali o ljudskim pravima (JustNow)

Cilj “JustNow” strateškog partnerstva je razvoj metodološko-didaktičkih materijala vezanih uz teme ljudskih prava s elementima simulirane igre, te učenje o raznolikosti u okviru formalne i neformalne edukacije mladih.

Primijenjena Debata

Primijenjena Debata je skup metoda koje razvijaju depolarizirajuće komunikacijske vještine. Metodologija Primijenjene Debate razvijena je i testirana u praksi kroz niz radionica i dijaloga s pojedincima koji koriste govor mrženje i također s onima koji su meta ovih oblika komunikacije.